Νεοελληνική Λογοτεχνία Β' και Γ' Λυκείου

5 + 1 Κλειδιά για τη Λογοτεχνία
21.30
Σε Απόθεμα
+

Με την εισαγωγή του ΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΜΜΜΑΤΙΣΜΟΥ στη μέση εκπαίδευση και τη συνεξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αναδύθηκε με τρόπο απόλυτα ευδιάκριτο για δασκάλους και μαθητές η κορυφή του μεγάλου παγόβουνου με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κάθε φορά που επιχειρείται η ένταξη στη διδασκαλία ζητημάτων που προϋποθέτουν θεωρητική εποπτεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Αναφερόμενοι στην προσέγγιση ζητημάτων της θεωρίας της λογοτεχνίας, όπως η αφηγηματολογία, είναι φυσικό δάσκαλοι και μαθητές συχνά να αισθάνονται αμήχανοι και προβληματισμένοι. Η διδασκαλία της θεωρίας της λογοτεχνίας αποτελεί για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περιοχή ουσιαστικά «αχαρτογράφητη». Με εξαίρεση το Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων των Ιωάννη και Νικήτα Παρίση που αποτελεί, ομολογουμένως, ένα σημαντικό βοήθημα, είναι αισθητή η απουσία ενός έγκυρου οδηγού ο οποίος θα καθοδηγεί τους μεν στη μεθοδολογική προσέγγιση του συγκεκριμένου αντικειμένου αλλά και θα εξοικειώνει τους δε με τους μηχανισμούς του λογοτεχνικού κειμένου.

Με δεδομένη, λοιπόν, την παραπάνω πραγματικότητα επιχειρήσαμε να παρουσιάσουμε, χωρίς να καταφύγουμε σε απαράδεκτες απλουστεύσεις, κάποια βασικά στοιχεία ιστορίας και θεωρίας της λογοτεχνίας, με τρόπο συνοπτικό αλλά εύληπτο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο βοήθημα θα αποτελέσει για δασκάλους και μαθητές έναν πρώτο έστω μικρό «ναυτίλο», οδηγό πλεύσης στον εύχαρι μα «δαιδαλώδη νησιωτικά πόντο» του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου· έναν τρόπον τινά μηχανισμό για το «ξεκλείδωμα», την αποκωδικοποίηση και, συνεπώς, την πληρέστερη κατανόηση των πεζών και ποιητικών κειμένων όχι μόνο για την επιτυχία των μαθητών στις σχολικές εξετάσεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, αλλά και για τη διά βίου σχέση τους με τη λογοτεχνία στη μετασχολική ζωή. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή και η επικοινωνιακή μας πρόθεση.

Τον τελευταίο, όμως, λόγο δεν μπορεί παρά να τον έχει πάντα –και θα τον έχει πάντα– ο δάσκαλος. Αυτός είναι που θα προσαρμόσει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία στις ανάγκες του τμήματός του συνολικά αλλά και του κάθε μαθητή ειδικότερα. Μόνο αυτός μπορεί να σταθμίσει το επίπεδο γλωσσικής επάρκειας και τη λογοτεχνική παρακαταθήκη των μαθητών του. Μέλημά του, να επιλέξει τα κείμενα, να οργανώσει τη διδασκαλία του και να προτείνει στους μαθητές σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων σταθμισμένης δυσκολίας, μέσω των οποίων θα παρακολουθεί την αφομοιωτική τους ικανότητα και θα εντείνει την εξοικείωσή τους με τα λογοτεχνικά κείμενα επιδιώκοντας, παράλληλα, τη βελτίωση της επικοινωνιακής τους ικανότητας και της αισθητικής τους αντίληψης αλλά και τη συνειδητοποίηση της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Κλείνοντας, θεωρώ μεγάλη μου υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμότατα εκ μέρους όλων των μελών της ομάδας τη Δρα Τιτίκα Καραβία για την καίρια καθοδήγησή της στη συγγραφή προγενέστερης μορφής του παρόντος βιβλίου. Η αρωγή της υπήρξε πραγματικά πολύτιμη.

Ηλίας Συμιδαλάς ΦιλόλογοςΠεριεχόμενα

Κεφάλαιο 1: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΆ ΕΙΔΗ

1.1.Στον αστερισμό της ζωγραφικής

Κεφάλαιο 2: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ

2.1Στον αστερισμό της ζωγραφικής

Κεφάλαιο 3: ΆΦΗΓΗΜΆΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

3.1:Στον αστερισμό της ζωγραφικής

Κεφάλαιο 4: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΆ ΡΕΎΜΆΤΆ

4.1.Στον αστερισμό της ζωγραφικής

Κεφάλαιο 5: ΣΧΟΛΕΣ ΚΆΙ ΓΕΝΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΆ (18ος-20ός αι.)

5.1. Στον αστερισμό της ζωγραφικής

Κεφάλαιο 6: Παράρτημα

6.1.Διακειμενικότητα

6.2.Διάλογος

6.3.Εικόνα

6.4.Περιγραφή

6.5.Ρηματικά πρόσωπα

6.6.Σημεία στίξης

6.7.Σχήματα λόγου

6.8.Τίτλος

6.9.Στον αστερισμό της ζωγραφικής

Βιβλιογραφία

Ευρετήρια

Ευρετήριο συγγραφέων και έργων

Ευρετήριο όρων

Χαρακτηριστικά

A' έκδοση:
 • Εκδόσεις Ώθηση
ISBN:
978-960-415-440-1
Συντακτική ομάδα:
 • Αρσενίου Βάνια
 • Γερασιμίδου Νατάσα
 • Ευαγγελίου Δανάη
 • Ιωακειμοπούλου Σοφία
 • Καλέντζος Μενέλαος
 • Κλαδά Έλενα
 • Λαϊνά Νίκη
 • Παναγιάρη Κυπαρισσία
 • Ρουμελιώτου Χριστοφία
 • Χατζή Βέρα
Συντακτική επιμέλεια:
Τομέας Φιλολογίας
Επιστημονικός υπεύθυνος:
 • Συμιδαλάς Ηλίας
 • Βάβουλας Γιώργος
 • Τσεβελέκη Ελισάβετ

Νέα βιβλία