Η ΔΙΑΣΩΣΗ

Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΓΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Τιμή Τιμοκαταλόγου: 22.00
16.50
Κερδίζετε: 5.50 (25%)
25%
Σε Απόθεμα
+

Μια νέα αφήγηση για τον διωγμό και τη διάσωση των Εβραίων στο Γ´ Ράιχ, που ανατρέπει στερεότυπα και μύθους.

2021: 2η έκδοση,  εμπλουτισμένη και επαυξημένη

Πότε έμαθε ο κόσμος για τη γενοκτονία των Εβραίων στην καρδιά της Ευρώπης; Τι έκαναν οι Σύμμαχοι για να σταματήσουν τη σφαγή; Γιατί η εβραϊκή ηγεσία στην Παλαιστίνη άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει; Υπήρξε εβραϊκή αντίσταση; Μπορούσε να σωθεί η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης; Πώς σώθηκαν οι Εβραίοι της Αθήνας; Ποιοι οργάνωσαν την επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο; Πώς γίνονταν οι αποδράσεις από την Εύβοια;

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις αργές αντιδράσεις των ελεύθερων κρατών της Δύσης και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της εβραϊκής ηγεσίας στην Παλαιστίνη, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ουτοπικά σχέδια διάσωσης και να στραφεί σε μια περιορισμένης κλίμακας διάσωση, σε συνεργασία με τους Συμμάχους.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, καταγράφονται οι εργώδεις προσπάθειες για τη διάσωση των Ελλήνων Εβραίων, που άρχισαν το φθινόπωρο του 1943, όταν οι περισσότεροι δε βρίσκονταν πια στη ζωή.

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου είναι εμπλουτισμένη με τις λίστες των Εβραίων αιχμαλώτων πολέμου ή κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα που επέστρεψαν στην Ελλάδα. Εκτός από τα ονοματεπώνυμά τους, παρατίθενται οι ηλικίες, τα επαγγέλματα και οι ημερομηνίες άφιξής τους, από τις 17 Απριλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1945.

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στους συγγραφείς οίκοθεν βραβείο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για το έτος 2020.

Χαρακτηριστικά

A' έκδοση:
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ
ISBN:
978-960-6878-75-9
Συγγραφέας:
  • Κ. ΛΑΜΨΑ - Ι. ΣΙΜΠΗ

Νέα προϊόντα