Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Θλίβομαι που οι γυναίκες υποτιμώνται συστηματικά λαμβάνοντας ευχαρίστως την ασήμαντη προσοχή που οι άνδρες θεωρούν πως αρμόζει να δείχνουν στο γυναικείο φύλο. Τόσο γελοία μου φαίνονται όλα αυτά τα μικρά τελετουργικά, που με δυσκολία συγκρατώ τα νεύρα μου όταν βλέπω έναν άνδρα να σπεύδει με πάσα προθυμία να πιάσει ένα πεσμένο μαντίλι ή να ανοίξει μια πόρτα, τη στιγμή που μια κυρία θα μπορούσε να το κάνει και μόνη της με μία κίνηση».
Γράφοντας σε μια εποχή που o αγώνας για τα δικαιώματα του ανθρώπου είχε οδηγήσει στις μεγάλες επαναστάσεις στην Αμερική και τη Γαλλία, η Μέρι Γουόλστονκραφτ εξέφρασε με δυναμισμό τη δική της γνώμη για τη γυναικεία ανεξαρτησία το 1792. Με πάθος και αμεσότητα, επιτέθηκε στην επικρατούσα άποψη της κοινωνίας που αντιμετώπιζε τη γυναίκα ως διακοσμητικό στοιχείο και απαίτησε την ισότιμη εκπαίδευση για κορίτσια και αγόρια, το τέλος των προκαταλήψεων και την εξάρτηση των γυναικών από το επάγγελμά τους και όχι από τον σύντροφό τους. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας έγινε δεκτή άλλοτε με θαυμασμό και άλλοτε με αγανάκτηση, την καθιέρωσε ωστόσο ως τη «μητέρα» του σύγχρονου φεμινισμού.
«Eύχομαι οι γυναίκες να έχουν εξουσία όχι πάνω στους άντρες, αλλά πάνω στον εαυτό τους».
Η Μέρι Γουόλστονκραφτ (1759-1797) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας. Θεωρείται από πολλούς η πρώτη φεμινίστρια. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας (1792) υπήρξε το πιο γνωστό έργο της, στο οποίο υποστηρίζει με θέρμη και επιχειρήματα ότι οι γυναίκες δεν είναι κατώτερες από τους άντρες και ότι η λανθασμένη εντύπωση για το αντίθετο δημιουργείται μόνο και μόνο επειδή δεν λαμβάνουν τη σωστή εκπαίδευση. Πέθανε λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της, Mary Wollstonecraft Shelley, σε ηλικία μόλις τριάντα οκτώ ετών.
(Από τον εκδότη)
Χαρακτηριστικά
- ΕΚΔΟΤΙΚΗ BRAINFOOD
- WOLLSTONECRAFT MARY/ ΓΟΥΟΛΣΤΟΟΥΝΚΡΑΦΤ ΜΕΡΙ